maanantai 5. joulukuuta 2011

Pohdintoja

Nyt ollaan vessatus hommissa jälleen menty parempaan suuntaain. Nyt ollaan taas päivisin selvitty yhdellä ja samalla vaipalla ja tyttö on jälleen ilmaissut hätäänsä. Hän jaksaa tarvittaessa pidättää pitkiäkin aikoja, jopa reilua tuntia jos ollaan kävelyllä tai kaupoissa.

Tuo rotarokote pistää mietityttämään... Sen jäljiltä on vieläkin maha sekaisin, pullauttelua ja ryökimistä niin paljon että sen voi jo lukitella refluksitaudiksi ja tyttö ei jaksa paljoa olla hereillä. No terveyden hoitaja väittää kiven kovaa ettei nämä vaivat voi johtua rokotteesta mutta kyllähän sen jo maalais järkikin sano että siitä ne johtuu kun mitään ei ollut ennen ja kaikki nämä oireet vaan sattui alkamaan juuri rokottamisen jälkeen. Tyttö ei kestä olla selällään kun ryökii liikaa eikä ylipäänsä kuin pystyasennossa.

Viikkoon ei olla kääntyilty tai tavoiteltu esineitä kun ei jaksa olla hereillä eikä voi olla makuu asennossa kuin hetken. Eikö tämä hidasta kehitystä? Nyt tyttö on nukkumisiltaan takaisin sellainen kun oli kuukauden ikäisenä eli vain muutama tunnin pituinen hereillä olo päivässää. Mitään en tahdo saada tehtyä kun nukkuminen muualla kuin sylissä on hankalaa kun närästää enkä osaa ommella tai askarrella tyttö liinassa kun pitäisi päästä etukenoon. Harmittaa, huolestuttaa ja mietityttää että kuinka kauan tätä kestää? Miksei minulle annettu todellisempaa kuvaa sivuvaikutuksista? Miksi tyhmänä annoin laittaa lapseeni rokotteen ennenkuin olin itse tutkinut asiaa? Jotenkin ajattelin että eihän se niin ihmeellinen voi olla kun on suunkautta annettava.



Törmäsin netissä kyselyyn missä pyydettiin tutkimusta varten pohtimaan omia syitä kestovaippailuun ja sen vaikutuksia. Joten tässä nyt sitten pohdin.

Alunperin en edes enää muista mikä niissä rupesi kiehtomaan... muistan ennenkuin olin raskaana ajatelleeni että on ällöä käyttää kestovaippoja koska siinä joutuu olemaan tekemisissä niin paljon vauvan jätösten kanssa, niiden peseminen ällötti. Pikkusiskoni on aikoinaan ainakin osakestotettu mutta minä en sitä edes tiennyt eikä äitini muistanut minkälaisia ne vaipat olivat. Jotenkin omassa mielessä kestovaipat olivat yhtäkuin harsot ja kuvittelin että niiden taittelu ja kiinnittely on jotain raketti tiedettä. Suurin asia miksi olin varma etten ikinä käytä kestoja oli juurikin se eritteiden kanssa tekemisissä olo ja pelko hajuhaitoista. Jossain vaiheessa järki kuitenkin puuttui peliin, joutuuhan sitä eritteiden kanssa olemaan tekemisissä jokatapauksessa, pitäähän se pyllykin pestä.

Meidän muutettua omakotitaloon ja raskauden myötä se todellisuus siitä että kertakäyttöiset vapat lojuisisivat meidän kuistin vieressä roska astiassa kaksiviikoa kerrallaan alkoi ällöttämään. Opiskelin asiaa kestovaippainfon sivuilta vaipoista, materiaaleista ja vaippa tyypeistä. Minulle selvisi ettei ole mikään pakko taitella niitä harsoja, että vaippoja on ihan yli söpöpjä ja mikä parasta voi käyttää erillistä kuivaliinaa mistä kakan voi helposti huuhdella pois. Ei siis ällöttäviä kakka lönttejä pesukoneeseen! Kun minulle selvisi että kestovaippoja voi säilöä ilman hajuhaittoja olin varma että ne ovat minun valintani!

Tottakai tärkeää oli myös kun selvisi miten paljon parempia ne ovat iholle, ei turhia kemikaaleja, ja onhan meistä aikuisistakin kivempi olla kankaiset pikkarit pyllyä vasten kuin muovinen side. Olihan se tietysti myöskin kiva asia että se jätemäärä säästyy. En ole perinteisellä tavalla kovin ekologinen, en kierrätä ja rakastan kunnon jenkki rautoja mutta se tonnimäärä minkä yksi vauva tuottaa vaippajätettä, joka on käytännössä ongelmajätettä on järkyttävää! Kaikesta tästä huolimatta tuo haju asia painoi vaakakupissa eniten.

Selailin nettikauppoja ja selvittelin minkälaisia erilaisia vaippoja oli. Päädyin siihen että tykkään eniten sisävaippa+kuori yhdistelmästä. Siinä sai eniten kaikkia söpöjä kuoseja eikä sitä pulia tarvinnut jokakerta pestä. Ostelin muutamia kivoja ja niiden pohjalta tein oman kaavan ja aloin tekemään vaippoja tulevaa vauvaa varten. Jossain vaiheessa myös villikset alkoivat kiinnostaa joten neuloin niitäkin.

Jossain tämän touhuamisen lomassa alkoi ylipäänsä kiinnostamaan enempi mitä kaikkia myrkkyjä me saamme elimistöömme esim. kosmetiikasta. Otin selvää vaihtoehdoista ja jätin teolliset shampoot, hoitoaineet ja ihonhoito tuotteet pois. Lempempien tapojen kiinnostuksen myötä myös luomuna synnyttäminen alkoi kinnostamaan. Ennen olin varma että haluan synnyttää keisarin leikkauksella osittain siksi että synnyttäminen ällötti osittain siksi että minulla on titaania alaselässä ja oli epäselvää kykenenkö synnyttämään muuten. Asiasta luettuani vaihdoin kantaani täysin ja päätin että jos vaan saan lääkäreiltä luvan alatie synnytykseen niin luomuna synnytän! Kaikkeen se kestovaippailun suunnittelu voi johtaa! :D

Hyvin pian vaippojen materiaaleja tutkittuani päädyin siihen että itse vaipat haluan luonnonmateriaaleista ja erilisen kuivaliinan, mikä sieppaa kakan. Erityisesti bambuun tykästyin sen erinomaisen imukyvyn ja miellyttävyyden vuoksi, itsekkin ottaisin bambua mielelläni pyllyäni vasten. Materiaalien ekologisuutta en niinkään ole miettinyt, kierrätysmateriaaleissakin minua kiehtoi lähinnä se halpuus.

Nettikauppoja selaillessani törmäsin sellaiseen asiaan kun avovaippa. Ihmettelin että mikähän ihme tuo nyt sitten on. Selostuksessa mainittiin että sitä voi käyttää hoito alustana ja on erinomainen vvv-vauvalle. Ihmettelin että mikä ihmeen vvv, joten googletin. Asiasta luettuani se kuulosti kovin järkevältä jutulta mutta minua epäilytti että jaksaisinko. Pelkäsin että se käy kovin raskaaksi mutta päätin että sitä tullaan kokeilemaan.

Mieheni onneksi suhtautui näihin kaikkiin minun hörhöilyihini hyvin, kuunteli perustelut ja piti asioita hyvinä juttuina. Jännä huomata kun asiaa näin pohtii niin se päätös että meillä tullaan käyttämään kestovaippoja muutti meidän elämää aika paljon ja erityisesti sitä millaisen alun vauvani sai ja saa elämälleen.

En myöskään ollut ajatellut imettää. Tiesin kyllä että äidinmaito on parasta ravintoa lapselle mutta ajattelin pumpata mieluummin, en tykännyt ajatuksesta että joku imee nänniäni. Nyt kuitenkin täysimetän vauvaani ja aijon kunnes hän on puoli vuotias. Sen jälkeen tulee mukaan sormiruokailu ja aijon vauva lähtöisesti imettää niin pitkään kun hän niin haluaa.

Kun raskaus aikana puhuin että aijon käyttää vain kestoja niin ihmiset suhtautuivat positiivisesti mutta olivat sitä mieltä että kyllä niitä kertsejäkin kannattaa varuiksi olla eihän sitä kukaan aina jaksa kestojen kanssa leikkiä. No enpä ole vielä yhtään kertakäyttöstä vaippaa lapselleni laittanut, en oikeastaan edes tiedä millaisia ne ovat. Lahjaksi saatu paketti odottaa avaamattomana että lahjoitan eteenpäin. Vvv-kokeilut ovat pitäneet ja nyt ei kakkaa vaippaan tule ja päivät selvitään usein yhdellä vaipalla. Kuivaliinaa ei olla käytetty sen jälkeen kun vajaan kuukauden ikäisenä kakat eivät tulleet vaippan. Ikinä lapseni ei ole pulloa saanut, minun ollessa pois on juonut pumppaamaani maitoa hörpyyttämällä kupista. Nykyään ei myöskään olla kuoria käytetty vaan villiksillä mennään.

Noiden lempeämpien arvojen ja myrkkyjen välttämisen vuoksi lastani ei ole koskaan pesty saippualla. Pelkkä vesi usein riittää, välillä kakan ollessa sitkeää tai haaroihin kertynyt hajua niin pesen vedellä ja kookosöljyllä, hajut lähtee bakteerit kuolee ja iho kosteutuu. Kookosöljyä käytämme myös rasvana silloin kun sitä sattuu tarvitsemaan.

Jotenkin sitä on ylipäänsä tullut kriittisemmäksi eikä niele asioita sellaisenaan hyvänä koska niin sanotaan, otan enemmän selvää asioista. Kestovaippailu siis muutti elämäni! :D

3 kommenttia:

  1. Ihana lukea noita sun pohdiskelujas vaipoista. Ja kaikesta muustakin "hippeilystä" ;)

    Meidän lasta ei ole pesty vielä koskaan saippualla, eihän sitä edes suositella pienille lapsille. Tukkaa meidän neidillä tosin on niin paljon, että se on joskus pestävä pesuaineellakin. Meillä on shampoona käytössä nature babycare shampoo. :) Purkki on ostettu joskus kun aino on ollu tyyliin 2kk ja se ei oo ees puolillaan vielä :D

    VastaaPoista
  2. Eihän sitä suosietella mutta silti toiset käyttää paljonkin.

    VastaaPoista
  3. En kyllä ite oo kuullut kenenkään käyttäneen :D Noin niinkuin omista tutuistani. :D

    VastaaPoista